Articole, Reviews, Video

Mno bun, lets talk Aurora Sionyx.

Este o chestie foarte ciudata sa iei in considerare ca cei ce folosesc NVG nu halesc, ba chiar urasc Aurora, dar asta probabil si pentru ca ei cheltuiesc intre 1000 si 4000 de euro (da – da, am zis 4000) pe un nvg, ori un aurora incepe de la 250 – 300 de dolari cu Black Friday American.

Intrebarea de 100 de puncte este daca un Aurora este la fel de eficient ca un nvg. Raspunsul este clar nu. Intrebarea de 1000 de puncte este daca merita sa iei un NVG gen 3 mai bine decat aurora:

  • raspunsul este da, daca esti singur pe teren
  • nu daca sti ca o sa fiti 4 / 6 cu aurora sau si nvg-uri spre gen 1+ / 2.

Let me explain: mai intai – si aici este parerea mea neexperimentata calumea, pot sa confirm ca este muuuult mai bun ca un nvg gen 1 – 150 dolari, mai bun ca nvg gen 1+ / 300 – 400 dolari, comparabil cu nvg gen 2 / 1000 spre 1400 dolari SH, mai slab ca un nvg gen 2+ si nu se compara de nici o culoare cu un gen 3. Ca sa dau o scala de comparatie mai palpabila, un gen 1+ este ce ai folosi fara IR pe un camp deschis cu luna plina sau cu lumina ambientala puternica, gen 2 intr-o padure rara de tipul Ciorogarla pe luna plina sau lumina ambientala si gen 3 pe padure deasa cu lumina putina spre foarte putina.

Nu am stat sa fac poze dar uitati aici un filmulet comparativ corect (nu este de la inceput ca sa nu va plictisiti, ci la partea unde compara cu gen 2):

Intr-o lume ideala toti am avea gen 3 plus-uri si termale si cacati si panselute si tot ce vrei, dar sa dai pe echipament care sa il folosesti de 4 – 5 ori pe an, cat ai da pe o masina seccond mi se pare exagerat in orice conjunctura. Pe ideea asta, Aurora este o solutie foarte buna de navigare in padure mai ales daca ai un leopold pentru achizitie de tinte si un punctator IR ca sa angajezi calumea.

Aici ar fi o interaciune de joc cu o comparatie cu gen 2+. De notat si niste idei de prindere de casca:

Am facut o comparatie directa cu gen 1+ seara dupa 11, in casa, cu jaluzelele trase. Lumina ambientala era comparabila cu o padure rara primavara pe luna plina as zice, gen Ludus. Am navigat mult mai usor cu aurora, am vazut mult mai bine detaliile cu aurora si cand dadeam de obiecte foarte apropiate, nvg-ul era orbitor intre timp ce aurora focaliza repede si ajusta imaginea. La contrapartida, cand lumina este extrem de putina aurora se chinuie sa filtreze, apar foarte multi pureci care ma deranjeaza intre timp ce nvg-ul devine doar intunecos. Nu poti sa distingi nici pe nvg dar e mai putin deranjant totusi.

Cu lanterna IR slaba, amandoua erau la fel-ish doar ca NVG-ul era verde si iar devine orbitor pentru obiectele in apropiere. Cu aurora se vedea color si curat… am zis tot.

Cu laser IR, de la apropiere de 5 – 10 metri, Aurora are punctul mult mai lat si lumina puternica (ca o lanterna concentrata parca) ceea ce este foarte deranjant in conditiile in care tu trebuie sa-ti obisnuiesti iris-ul cu lumina putina, la departare de peste 17 – 20 de metri puncteaza normal, intre timp ce NVG-ul vede punctul bine si de aproape si la distanta.

Cu peq montat pe pusca este inzecit mai bine decat cu nvg gol.

De ce am afirmat la inceput ca: ‘da nvg gen 3 vs aurora daca esti sigur’? Pentru ca am patit de multe ori sa raman singur noaptea sau singur cu nvg si si ala slab, dar de multe ori cand eram mai multi chiar si cu nvg-uri mai slabe – 2 sau 3 – ne sincronizam decent si anulam tehnica adversarului.

Sa pun atfel problem: daca ar fi sa fim noaptea in HQ-ul de la Desert Storm sau in fort sau in baza de la Overload, probabil ca am face paza inpenetrabila cu 6 – 7 aurora dar nu stiu daca ar fi la fel si pe atac, poate dublati de leopold-uri minim.

P.s. asta este leopold-ul si cam asta poate, el fiind thermal entry level. Filmarea incepe de la achizitia tipului a niste caprioare la vreo 300 de metri plm:

In orice caz, raportul pret calitate este EXTRAORDINAR, este mult mai bun ca si NVG-ul gen 1+ pe care l-am folosit acuma deja 4-5 ani, dar real el este bun in orice conditie doar daca mai sunt si alte NVG-uri pe langa. Tine de preferat unul bazat cu gen 3+ cu un punctator sa-ti arate unde sa te orientezi si unde sa tragi, ca dupa ce vezi inamicul sa poti sa il focalizezi si tu calumea si sa-l umpli de respect… Sau evident sa ai si un termal pentru achizitia initiala.

Oricum concluzia evindenta este ca, in orice conditie, e mai bine noaptea cu NVG decat fara NVG, mai ales daca nu poti sa inunzi cu lumina de la masina lui Marimar terenul – pentru cunoscatori.

Per total Aurora este o chestie surprinzatoare din toate punctele de vedere in raportul pret calitate. Folosita corect, mai ales in grup, poate sa fie ce trebuie.

Articole, Reviews

Ce face un AEG bun, bun partea a doua

In primul articol am vorbit mai mult despre principiile de baza si am pus niste detalii tehnice, nu prea multe, nu prea putine, fix cat sa te doara capu’ si sa vrei la mama. Daca ai rezistat pana acuma inseamna intradevar ai o afinitate pentru airsoft si chiar vrei sa sti cu ce se mananca o pusca.

Hai sa vorbim acuma de pusti impartite pe producatori, pentru ca este un criteriu foarte important producatorul, nu, nu glumesc! Ma rezum la M4, pentru ca asta avem majoritatea, putem sa facem schimburi de incarcatoare pe teren, bla bla bla, mint, nu-mi place AK-ul si sunt subiectiv.

Acestea fiind spuse, daca te-ai obosit sa citesti toata povestea vietii, sa trecem la recomandari si review-uri.

 

Atentie! ele vin in ordinea pretului raport cu calitatea!!!

Nu merita nici macar sa ma injur singur cu Cyma m4, colt, cybergun asa ca trec direct la Arcturus. Cu toate ca nu are electronica merita mentionat pentru ca primesti destul de munte in pret: cursa scurta la tragaci cu un microswitch, pinioane ok, schimb rapid de arc, hopup bun, si chiar si o guma destul de moale. Este ori extrem de grea ori oribil finisajul la cele de plastic. Etansul este oribil, trage in toate directiile si dupa ce ai tras cateva incarcatoare si se mai duce din uleiul siliconic si ai un pic de uzura e oribil de mare variatia in crono. Trebuie schimbat grupul de aer, guma si diuza. Acestea fiind spuse dupa ce ii faci etansul, ii schimbi guma, e buna de rasnita la padure cu un arc de 130 dar nu e de precizie. Nu recomand!

APS este un producator mizerabil de pistoale, dar a reusit sa faca niste pusti bunicele in timp. Spider-ul si descendentii lui au un etans foarte bun din fabrica la cele care vin cu diuza cu o-ring ceea ce e surprinzator si are si quick sprin change dar nu prin buffer tube. Poti sa o custom-izezi bine pentru inceput dar la finalul zilei trebuie sa schimbi tot mai putin pinioanele sa fie ok. Cand zic tot ma refer la abslout TOT de la cilindru la motor si mai si vine cu un fel de blowback jenibil care… o doamne nu mai zic. Daca vreti detaliez, dar ideea este ca nu il recomand, asta daca nu il primesti eventual cadou – aham aham – Atlas.

Specna… este un produs propriu Gunfire care a fost initial oribil, ORIBIL!!! Este cea mai reparata si urata pusca de mine, o stiu de la primele modele pana acuma. Ce au facut ei: au tot luat de la alte replicile idei mai mult sau mai putin bune si au tot incercat ei sa faca ceva similar pe moto-ul ‘ieftin si bun’… au esuat lamentabil dupa parerea mea si au vandut pentru ca au reusit sa pacaleasca cu schimbarea rapida de arc la inceput si push agresiv pe gunfire cu preturi comparativ mici. Ajuta sa ai cel mai mare site de Airsoft din romania….

Nu am mai recomandat o specna cred ca deja de trei ani, pana acum. De ce? Linia lor EDGE Aster sau si mai mult Titan este prima care pare sa merite, in sfasit, sa fie bagati in seaman si asta pentru ca au reusit sa combine in sfarsit o parte din furaciuni bine. Vine cu sistemul lor de schimbare de arc, care e printre cele mai bune pana acuma, are un motor slab dar mai bun ca cele precedente PENTRU CA ARE NEVOIE! De ce? Titan EDGE si Aster EDGE vin cu electronica Titan… am zis tot. Deci ie un model care sa fie de la MK 18 (care si arata beton) in sus cu teava de 290 mm ideal 370, schimbi guma, schimbi diuza si esti ‘in business’. Ai replica de mixt CQB de precizie modificabila de padure. In timp motorul si corpul de piston dar cam atat. REPET in continuare nu recomand specna cu exceptia ultimei serii EDGE cu electronica si nu cea cu mosfetul ala degeaba in buffer tube.

G&G este o replica care in teorie bifeaza aproape toate casutele mentionate mai sus, cu exceptia gumei si a diuzei. Este prima din seria de producatori prezentati mai sus la care, iei pusca, o scoti din cutie, pui bateria si tragi. Problema pentru mine la ei, este ca mi se pare foarte rigida fiecare platforma de la ei, nu poti sa o faci de CQB sau padure dar dureaza o vesnicie si daca joci in mai multe locuri dar ai o singursa pusca… bataie de cap sa reconfigurezi saptamanal cat casa. Daca te bagi in ea sa incerci sa o adaptezi pentru ce ai tu nevoie, te trezesti ca o sa cheltui foarte mult timp facand modificari si la final, foarte posibil si foarte multi bani in functie de ce faci. Gearbox-ul nu este quick spring change si cu toate ca electronica este printre cele mai bune, are un monstru de mosfet in buffer tube care poate sa incurce foarte tare, cu toate astea, daca vrei sa fi specializat pe o singura chestie e una din replicile alea care le scoti din cutie si tragi. De exemplu te hotarasti ca de acum tu joci doar urban mixt si semipadure, iei un predator si aia e pentru un an sau chair doi.

E&L este considerat cel mai mare tare si smecher producator de AK-uri dar acum cativa ani a intrat pe piata M-urilor si a intrat tare. Nu are electronica dar are schimb rapid de arc in bufertube (sub 2 minute), etans bun, pinioane de otel, un monstru de motor, teava de precizie, hop rotativ mixt de metal si plastic (ideal iarna) si nu in ultimul rand o guma de V-hop de toata frumusetea. O slabiciune notabila este greutatea, pentru ca E&L ca si la AK este obsedat de otel asa ca teava externa este foarte grea – inclusiv reclamele la pustile lor sunt cum trec masini peste ele si apoi trag iar. La sistemul lor de piston relif este o alta slabiciune la primele modele pentru ca selectorul de tir se desurubeaza in timp si poti sa ramai cu el in mana deci trebuie sa ii pui un pic de lock tight. In rest este extrem de rezistenta, durabila si pentru prima data in lista, din cauza hop-ului, de o precizie decenta si distanta buna.

Ares / Amoeba au o istorie foarte ciudata. Erau unde este acuma Krytac si anume plateai firma mai mult ca si replica. De ce? Au inceput, direct, cu o reteta de succes si anume o replica cu un V2 hibrid, cu schimb rapid de arc si ulterior schimb rapid in buffer tube, o electronica foarte buna – grizzly – pe senzori magnetici, cursa scurta , materiale foarte bune, guma moale dar forma stoc, hop bun si la multe, un design unic la forma replicii in sine. Pentru ca erau unici pe piata out of the box au intins mult coarda si umflat pretul si cu asta au lasat pe ceilalti sa ii prinda din urma. Azi in schimb poti la 250 – 400 de euro sa iei un out of the box modular cu care sa faci aproape orice. E limitat ca viiteza maxima la modelele de plastic si nu merge orice incarcator dar incarcatorul de amoeba de 140 de bile este printre cele mai ieftine si aratoase pe piata.

Din motivele astea si nu numai, este replica de buget, pe care o recomand cel mai mult incepatorilor nostri. AM 009 (chit ca ii urasc patul da il schimb cu 9 euro), AM 016 (chiar daca are pat mic si trebuie bateriile sa fie mai mici) si mai ales DAR MAI ALES KEYMOD 10″ OCTARMS X care pe probate la mine a batut fix 57 de metri chit ca avea 120 m / s si teava de 260 sunt in top-ul listei de recomandari – NU IN GENERAL repet, darΒ  de la ares pe astea le imping in fata! Iei pusca si te joci direct de la inceput, nu ai batai de cap si cand prei upgarde-uri mai incolo, nu incepi foarte de jos cu reparatiile.

Krytac este o replica foarte buna si cea mai populara alegere momentan. Problema mea cu ele este cam aceeasi ca si la G&G si anume rigiditatea pentru ca nu are quick spring. Treaba asta au rezolvat-o si apoi vadut-o ca bonus la modelul care vine cu doua upper-e, evident vorbim despre trident. Mno asta pentru mine inseamna doua dot-uri, defapt si apoi sa le recalibrezi de fiecare data. De asemenea mi se pare ca platesti mult numele… Cu toate ca o consider scumpa pentru banii care ii dai, o consider foarte buna, materiale excelente si mai ales precisa pentru ca vine cu o guma proprie de tipul V-hop extraordinara si un hop-up cu un nub fix, ceea ce pentru out of the box mi se pare super. As vrea totusi sa mentionez ca este un model krytac care-mi place extrem de mult ca design si performanta dar totusi nimeni nu il vrea pentru ca plm… e pentru un singur mediu, si anume Warsport LVOA-S #doarzic…

Scorpion. Am vorbit deja despre ASG dar scorpionul merita propria lui sectiune. De ce? Pai pentru ca daca ai bani sa iei un Krytrac ia dracu mai bine un scorpion si niste incarcatoarte in plus… poate o teava. Cand a aparut a fost din prima secunda in propria lui liga. Selector in 4 faze, stabilitate extrem de buna la hop pentru ca click si pentru ca a furat de la AK idea de legare direct de corp piese bune, motor tare. Calcaiul lui Ahile, am aflat toti ulterior, este arcul. Pui arc prea moale futi pinioanele pentru defapt pinioanele sunt dintr-un aliaj oribil. Acestea fiind spuse consider ca Evo-ul este cel mai apropiat lucru de Systema pentru stabilitatea aia care vine la hop si daca ii pui hop turnat la Mixini si rezolvi pinioanele…. ai mnezo! Ai o replica scurta cu care poti sa mergi de la CQB si poti sa o chinui si la padure, defapt oriunde, doar cu un schimb de arc si munitite.

Modify face niste replici foarte robuste. Ca plus, pe langa spring change, grup de aer foarte bun, motor high torque etc, ce are interesant este faptul ca tine cablurile intre bufer tube si rail-ul de bufer tube deci nu prea ai treaba cand umbli la arc. Are un sistem de ghidaj de arc in doua trepte in care teoretic poti sa umbli la cat de comprimat sa fie, deci reglezi un pic la m/s direct, cu o surubelnita. Real diferenta de m/s care o reglezi este vizibil la doar pana la o putere anume de arc si daca bagi un arc mai tare de 120 m/s diferenta in cele doua pozitii este relativ neglijabila. Nu are nici electronica dar modify vine evident cu cut off-ul modify si arcul – care pentru cine nu stie, este upgrade-ul care vrei sa il faci cand replica ta incepe sa traga doua bile cand apesi pe tragaci o data – adica taie foarte bine curentul. Cuplat cu un sistem de spring release aproape ca poti sa il ierti ca nu are un ETU cu mosfet inclus…

KWA. Daca nu esti Kuminte, Rocco, Marimar sau Corbu probabil nu ai auzit veci de KWA dar este un producator EXTRAORDINAR de replici. Aici ma refer si la AEG si la GBB pentru ca face niste pistoale super decente. Lista de Glock-uri dupa mine ar fi defapt TM, KWA, Umarex, ICS si WE. In orice caz este relativ necunoscut aici dar extrem de smecher in asia si in SUA. Ca si interne discutam de lucruri extrem de asemanatoare cu modify si surpriza surpriza, linia Ronin are reglajul de putere din surubelnita la fel ca si modify doar ca un pic mai eficient, repet UN PIC!

VFC. Din vfc stiu doar Avalon-ul personal dar ca interne este aproape leit krytac. Din motivul asta este o disputa mare online pe cele doua modele si daca dai pe youtube gasesti tot timpul teste comparative intre Avalon si Krytac. Diferenta este defapt cel mai mult la pret, si asta pentru ca platesti un pic in plus pentru ca este licentiata deci este 1 la 1 cu cea reala si cica ulucul este identic ca material si fabricant cu cea reala… fix pula, o fita. Un plus mic fata de Trident as zice ca este tragaciul care are cursa scurta chit ca nu e electronica, e foarte interesat dar totusi daca e de ales intre VFC si Krytac, eu recomand CLAR Scorpionu πŸ™‚

ICS si WE Katana. Le pun impreuna ca mentiuni pentru ca incep sa ma plictisesc si oricum… ele dezvolta ideea de split gearbox furata de la Systema si anume: scoti un pin si poti sa scoti tot ansamblul de aer. Cele doua au ansamblul diferit dar principiul este acelasi. Totusi la katana e un pic mai bun pentru ca seamana mai mult cu cel de systema intre timp la ICS ai imprezia ca a luat unu un gearbox si la taiat cu flexul. Pentru o buna bucata de vreme – aproape tot anul 2014 defapt, mi se pare – am fost obsedat cu WE Katana si WE R5 Carbine, pentru ca inca nu exista quick spring change si la astea puteai sa le schimbi foarte repede arcul, respectiv producatorul garana ca poate sa duca de la 100 m/s la 140 m/s fara probleme orice doar prin schimbarea cilindrului. Marele minus este iar lipsa de electronica ceea ce aici este parca de doua ori mai grav ca daca ai pinionul intr-o pozitie nasoala cand incerci sa inchizi pusca te ia mama dracu pana le potrivesti.

ASAR-15 este facut de compania care face elecronica ASCU. Evident cand am aflat ca fac o arma si ca e si split gearbox, cu electronica creata special pentru ea de cei de la ASCU si ca nu trebuie sa cumpar un cilindru separat pentru ca am acces la arc direct cu varianta lor spring release si am si senzor de terminarea bilelor in incarcator – furat tot de la systema – si am un sistem propriu de hop-up, si aia, si aia, si aia… am fost in extaz direct. A fost numita in toate review-urile pusca care o sa inlocuiasca systema… aha. Problema e ca au anuntat in 2014 ca scot pusca, in 2015 inca nu a iesit, in 2016 nu o distribuia inca nimeni si in iarna aia a luat foc fabrica. In oricec caz, o replica foarte buna, dar cu probleme majore de service. MULTE PROBLEME DE SERVICE si evident nu are hop systema dar ne apropiem imediat si de partea asta.

Tokyo Marui… nu cred ca trebuie sa zic ceva despre Tokyo Marui… este replica dupa care se face standardul la aproape toate piesele… Era sa iau un mk18 sau HK416, eram foarte aproape dar limita de rezistenta la arc… mhhhh…

Systema nici macar nu putem sa o consideram arma de airsoft, PTW (Personal Training Weapon) este propria ei liga. Parerea mea este ca absolut toti producatorii au incercat sa replice daca nu tehnologia, cel putin efectul care il are o bila iesita de pe teava unui PTW. Pe langa electronica cu senzori optici, split gearbox-ul si sistemul de bolt, are un sistem de hop-up unic pana in ziua de astazi. regimul cu inel pe parghie si cilindrul cu diuza da cea mai buna stabilitate chiar si pana in ziua de astaz. Dar systema nu este pentru oricine si nu ma refer la pret. sunt multe de zis si mai bine facem un articol separat doar pentru ea.

Mai sunt multe alte modele si producatori de replici dar astia sunt in esenta cei de care e posibil sa va loviti in spatiul european respectiv astea sunt tipurile de replica de care m-am lovit eu pana acuma si doar despre astea pot sa-mi permit sa ma pronunt.

Acestea fiind spuse, cam astea sunt recomandarile mele pentru cei care doresc sa-si cumpere o replica in functie de buget fara doar si poate:
– daca vrei replici de sub 100 de euro recomand sa te apuci de altceva si sa lasi dracu airsoft-ul
– la 100 – 200 Euro recomand sa mai strangi niste bani si sa reluam discutia mai pe la 250 euro +
– la 200 – 300 Euro recomand Amoeba AM 009 + o diuza si o alta teava de precizie
– la 300 – 400 Euro recomand Amoeba OCTARMS X 10″ si pentru ca este loc pana la 400 euro in buget + un hop, guma, o teava de precizie de 410 si un amortizor sa fie si o versiune de padure (2 in 1). Alternativ aici la limita ca buget poti sa iei un E&L SOPMODII + ASCU si speed triger si poate o teava externa daca ti se pare prea grea asa replica
– la 400 – 500 Euro deja avem cu ce sa ne jucam calumea si posibilitatile incep sa mearga si spre costom build dar pana acolo poti sa mergi cu un Scorpion, Amoeba OCTARMS PRO sau ASAR + hop de mixini
– la 500 euro + e clar ca avem o zona de custom si am sa fac o rubrica separata doar pentru asta
– la 700 Euro poti sa-ti faci deja prima varianta de PTW in care iei un A&K STW gen 3, schimbi o-ring-ul din cilindru, diuza cu cea de systema si schimbi teava A&K cu o un ansamblu teava – hop-up systema evolution de 370 mm

Pentru o replica custom nu mai recomand DMR-uri pentru ca nu poti sa joci nicaieri cu ele, doar acasa si degeaba. De aceea custom-uri cap coada fac doar de p1 (cqb) si de p2 – sa fie ca un DMR cu range de padure dar sa poti sa mergi la orice event cu ea sa joci liinistit full auto prin tufe daca e cazul.

Pentru CQB mixt cu range de 50 + metri merg pe:
– Specna EDGE cu electronica, in care schimb tot ansamblul de aer cu ansamblu ultimate, motor ultimate, camera maxx teava stoc si guma macaron de 50
– E&L MARK 18 cu electronica ascu, teava externa de aluminiu, speed triger, ansamblu de aer – si testat asa. Daca nu merge perfect schimbata guma + nub omega maple leaf
– Dytac SLR B15 HELIX cu electronica, schimbat tot ansamblul de aer cu ultimate, motor ultimate, guma prometeus mov si testat cu hop-ul propriu si teava proprie (are un hop rotativ cu nub prins din fabrtica si poate sa faca minuni daca il centrezi corect). Daca nu scoate ce trebe, pusa o teava de 260 – 290 de 6.04 si ascuns cu amortizor, guma maple de 50 si nub omega.

Pentru padure sau maxim Urban mixt cu range de 70+ metri merg pe:
– E&L SOPMODII cu electronica ascu, teava externa de aluminiu, speed triger, ansamblu de aer – si testat asa. Daca nu merge perfect schimbata guma + nub omega maple leaf si testat. Daca nu e perfect teava de precizie de 410 si retestat.
– SLR B15 HELIX ULTRALIGHT CARBINE RIFLE – LONG cu cu electronica Ascu sau Titan, schimbat tot ansamblul de aer cu ultimate, motor ultimate, arc de 110, guma prometeus mov si testat cu hop-ul propriu si teava proprie . Daca nu scoate ce trebe, pusa o teava de 410 de 6.04 si ascuns cu amortizor, guma maple de 60 si nub omega.

Daca mai aveti alte sugestii sau nu sunteti de acord cu mine va invit sa ma contraziceti mai jos in sectia de comment-uri sau poate mai bine nu πŸ™‚

In orice caz, cam asta este in mare,
Ardealu over and out!

Articole, Reviews

Ce face un AEG bun, bun partea intai.

Ce face o replica de airsoft buna….

Well in mod surprinzator raspunsul la nivel teoretic este simplu: totul trebuie sa fie constant. Daca replica ta trage aproape sau departe, tare de padure sau slab de cqb daca trage constant, ai grupaj bun, sti la ce sa te astepti de la ea si restul se regleaza din tactica si strategie, END!

Cum adica trebuie sa fie constanta:
1. Un volum de aer constant
2. Un hop constant

Atat… indiferent daca vorbim de viteze mici sau mari, tevi de precizie de nu stiu care, e simplu raspunsul, repet, RASPUNSUL. Cum ajungi sa atingi nirvana… asta e deja alt subiect.

Ca sa le luam pe rand, mai intai vorbim despre volumul de aer expulzat. Cel mai important lucru este un etans bun in ansamblul de aer. O diuza cu o-ring / o-ring-uri, cap cilindru cu o-ring / uri, cap piston calumea – in mod interesant in experienta mea un o-ring de airsoft-pro pus chiar si in cel mai degeaba cap de piston este etans perfect. Cilindrul in sine este alta conversatie dar pentru cine nu e interesat de nebuniile tehnice un cilindru nu scapa aer singur ca plm… o bucata, asa ca poate sa ramana stoc ca etansul e facut din celalalte piese cu o-ring, respectiv un corp de piston poate sa ramana stoc indiferent de configuratie pentru ca atata timp cat ai AOE bun, il folosesti pana il rupi apoi il schimbi si gata.

——- Extra tehnical shit —————-
Pentru cei interesati de conversatia cu cilindrul vietii, ea este defapt legata de portat / neportat. Discutam despre volum de aer expulzat si atunci in functie de putere si lungime teava, ai nevoie sa ramani stoc sau ai nevoie de cilindru plin. Nu intru in detalii dar tineti minte atat, un volum mai mare de aer expulzat = element care contribuie la Joul Creep – din acelasi motiv si HPA-ul face joul creep daca nu e setat corect.

Nu lua VECI cilindru cu cap de cilindru dintr-o bucata. Zamacul din care este format gearbox-ul nu poate sa duca, mai ales iarna, diferenta de vibratie si rupe oribil gearbox-ul. Daca ai gearbox de aluminiu esti ok, e alta poveste. Daca ai de zamac ramforsat nu e suficient, tot se rupe, trebuie sa ii pui un sorbo cel putin, daca nu si un M-lock si tot ai sanse sa se rupa.
——- End of extra tehnical shit ————

Cand ai etans ‘perfect’ atunci teoretic ai rezolvat tot… not really. Adica sansele sa mearga constant sunt foarte mari da nu esti inca acolo si la uzura sigur nu tine.

Nu doar etansul perfect este esential ci si sa porneasca pistonul de fiecare data din aceeasi pozitie, pentru ca, evident, atunci pompeaza aceeasi cantitate de aer. Doar ca asta nu se intampla asa veci daca nu ai electronica. Apesi tragaciul, se inchide circuitul, trimite bateria curent in motor care invarte rotitele, se retrage pistonul, bla bla, bla tragi. Intre timp la tragaci cut off lever-ul retrage piesa si taie curentul la motor doar ca nu o face perfect si de fiecare data mecanismul se opreste cu pistonul in diverse pozitii. La inceput nu conteaza asa mult ca ai cut-off-ul noi si nemancat, ai arcul pe el bun si retrage repede dar nici la inceput nu e perfect. La uzura in timp asta se schimba.

Enter the dragon: o electronica buna + motor si daca esti bou si nu ai facut asta din momentul cand ai cumparat replica IA DRACU’ O BATERIE LIPO DE 11.1 BOULE!!!! Electronica in functie de model face cut off aproape perfect spre perfect de fiecare data. Tot aici, in functie de model, ea are si protectie si 99% din ele te ajuta sa faci o cursa mai scurta si un raspuns in tragaci excelent.

Electronica recomandata:
– Ascu – e foarte faina dar in timp se fute microcontactul – totusi una din preferatele mele pentru ca pot sa fac cursa de tragaci milimetrica
– grizzly – rezista foarte bine in timp pentru ca e pe senzori de magneti dar se zvonezte ca fute motoare in timp si nu e pentru orice tip de gearbox
– Perun – produs ‘nou’ scos de Taiwangun cu idee furata de la Titan, functioneaza pe baza de senzori optici, deci o uzura EXTREM DE MICA la piese si rezista enorm de mult in timp
– Titan – momentan regele electronici mai ales ca a furat de la Systema ideea de senzori optici, rezista cel mai mult si dupa ce ii faci upgrade la soft… bla bla bla

Ai rezolvat volumul de aer, ai nevoie sa faci acuma ceva cu el. De cele mai multe ori la replicile stoc, petru inceput nu trebuie sa faci nimic mai mult la hop-uri, decat sa schimbi poate guma si aia e. In timp cand incepi sa te enervezi ca iei bataie, te convingi ca nu tu esti de vina ca joci slab, nu, nu tu esti de vina….Β  Trebuie sa te antrenezi si sa-ti cunosti replica si sa-ti faci jocul in consecinta? Nu, nu e asta sigur! Problema este ca adversarul tau are replica mai buna deci el e de vina, nu tu CLAR si atunci vrei upgrade… nu intru in detalii, da asa este de cele mai multe ori gandirea incepatorilor mai ales si-mi vine sa va bat cand va aud…. Trecem mai departe.

In orice caz, o camera de hop rotativa, flat nub si maple leaf:
– 50 de grade pentru 90 pana in 120 m/s
– 60 de grade de la 110 pana la 135 m/s
– max 70 de grade daca ai spre 145 m/s

Asta e secretul, aici e cheia, asta face o replica buna. Nu discut acuma de pinioane, arcuri si alte componente interne pentru ca sincer nu ai nevoie de mai mult sa atingi cele doua principii de mai sus. Ca dupa aia te joci tu cu hop-uri, bagi arcuri si cauti toate nebuniile de tevi de precizie este alt subiect dar daca vrei sa ai o replica buna cu care sa joci constant sa ai grupaj si sa nu fie nu stiu ce variabile aici e discutia… Restu se poate face din tactica de joc.

De ce am tinut sa mentionez toate astea? Pentru ca am nevoie sa intelegeti dupa ce ma ghidez cad va recomand replici la diverse bugete propuse de voi.

Cand primesc o cerere de recomandare ma uit mai intai si mai intai daca pot sa recomand ceva cu o electronica buna, pentru ca e cel mai scump lucru din piesele enumerate mai sus, daca are electronica vine cu un motor ok, care sa duca cat de cat, la care sa nu trebuiasca sa ii schimbi multe la inceput si sa poti sa te adaptezi repede cu ea la stilul si mediul nostru de joc. De aici incep. Apoi ma uit la schimb rapid de arc, apoi la lungimea de teava (de la 290 la 370 indiferent de diametru la inceput) ca sa poti duce minim un joc de CQB sau Urban binisor si unu de padure nu foarte prost. Apoi ma uit la camera de hop si apoi la restu componentelor. Asta e reteta mea, asta e criteriul de recomandari.

Daca ai ramas pana acuma fara sa vrei sa te sinucizi de plictiseala, hai si la partea a doua din articol si sa vorbim concret!

Ce face un AEG bun?
https://cshat.ro/ce-face-un-aeg-bun-bun-partea-a-doua/

 

Stiri

Update stare organizare jocuri

Stimati Stimabili,

Pentru a preveni orice risc de infectie, am luat decizia ca indiferent de statutul legal al actiunii sa nu organizam jocuri respectiv sa nu permitem altora sa organizeze jocuri pe terenurile noastre in perioada urmatoare. In functie de evolutia epidemiologica in urma relaxarii, respectiv, de deciziile autoritatilor, revenim cu update dupa data de 01.06.2020.

Dorim sa va reamintim ca aceste decizii le luam in principal din dorinta noastra de a nu contribui la riscul epidemiologic deja mare si nu datorita statutului legal al jocului de airsoft.

Nu amenda este motivarea noastra, nu despre asta este vorba! Responsabilitatea si maturitatea sunt prezente in echipele noastre, la noi toti, indiferent ca e vid legislativ sau nu.

TREBUIE SA NE PROTEJAM SI SA PROTEJAM APROPIATII!

Cu totii plangem dupa joc si toti ne dorim sa revenim cat mai repede la normal. Mai avem un pic!

Succes si sanatate tuturor!

#cshat / #Coronavirus / #Covid19 / #StaySafeStayHome

en_USEnglish