Articole, Reviews

Ce face un AEG bun, bun partea a doua

In primul articol am vorbit mai mult despre principiile de baza si am pus niste detalii tehnice, nu prea multe, nu prea putine, fix cat sa te doara capu’ si sa vrei la mama. Daca ai rezistat pana acuma inseamna intradevar ai o afinitate pentru airsoft si chiar vrei sa sti cu ce se mananca o pusca.

Hai sa vorbim acuma de pusti impartite pe producatori, pentru ca este un criteriu foarte important producatorul, nu, nu glumesc! Ma rezum la M4, pentru ca asta avem majoritatea, putem sa facem schimburi de incarcatoare pe teren, bla bla bla, mint, nu-mi place AK-ul si sunt subiectiv.

Acestea fiind spuse, daca te-ai obosit sa citesti toata povestea vietii, sa trecem la recomandari si review-uri.

 

Atentie! ele vin in ordinea pretului raport cu calitatea!!!

Nu merita nici macar sa ma injur singur cu Cyma m4, colt, cybergun asa ca trec direct la Arcturus. Cu toate ca nu are electronica merita mentionat pentru ca primesti destul de munte in pret: cursa scurta la tragaci cu un microswitch, pinioane ok, schimb rapid de arc, hopup bun, si chiar si o guma destul de moale. Este ori extrem de grea ori oribil finisajul la cele de plastic. Etansul este oribil, trage in toate directiile si dupa ce ai tras cateva incarcatoare si se mai duce din uleiul siliconic si ai un pic de uzura e oribil de mare variatia in crono. Trebuie schimbat grupul de aer, guma si diuza. Acestea fiind spuse dupa ce ii faci etansul, ii schimbi guma, e buna de rasnita la padure cu un arc de 130 dar nu e de precizie. Nu recomand!

APS este un producator mizerabil de pistoale, dar a reusit sa faca niste pusti bunicele in timp. Spider-ul si descendentii lui au un etans foarte bun din fabrica la cele care vin cu diuza cu o-ring ceea ce e surprinzator si are si quick sprin change dar nu prin buffer tube. Poti sa o custom-izezi bine pentru inceput dar la finalul zilei trebuie sa schimbi tot mai putin pinioanele sa fie ok. Cand zic tot ma refer la abslout TOT de la cilindru la motor si mai si vine cu un fel de blowback jenibil care… o doamne nu mai zic. Daca vreti detaliez, dar ideea este ca nu il recomand, asta daca nu il primesti eventual cadou – aham aham – Atlas.

Specna… este un produs propriu Gunfire care a fost initial oribil, ORIBIL!!! Este cea mai reparata si urata pusca de mine, o stiu de la primele modele pana acuma. Ce au facut ei: au tot luat de la alte replicile idei mai mult sau mai putin bune si au tot incercat ei sa faca ceva similar pe moto-ul ‘ieftin si bun’… au esuat lamentabil dupa parerea mea si au vandut pentru ca au reusit sa pacaleasca cu schimbarea rapida de arc la inceput si push agresiv pe gunfire cu preturi comparativ mici. Ajuta sa ai cel mai mare site de Airsoft din romania….

Nu am mai recomandat o specna cred ca deja de trei ani, pana acum. De ce? Linia lor EDGE Aster sau si mai mult Titan este prima care pare sa merite, in sfasit, sa fie bagati in seaman si asta pentru ca au reusit sa combine in sfarsit o parte din furaciuni bine. Vine cu sistemul lor de schimbare de arc, care e printre cele mai bune pana acuma, are un motor slab dar mai bun ca cele precedente PENTRU CA ARE NEVOIE! De ce? Titan EDGE si Aster EDGE vin cu electronica Titan… am zis tot. Deci ie un model care sa fie de la MK 18 (care si arata beton) in sus cu teava de 290 mm ideal 370, schimbi guma, schimbi diuza si esti ‘in business’. Ai replica de mixt CQB de precizie modificabila de padure. In timp motorul si corpul de piston dar cam atat. REPET in continuare nu recomand specna cu exceptia ultimei serii EDGE cu electronica si nu cea cu mosfetul ala degeaba in buffer tube.

G&G este o replica care in teorie bifeaza aproape toate casutele mentionate mai sus, cu exceptia gumei si a diuzei. Este prima din seria de producatori prezentati mai sus la care, iei pusca, o scoti din cutie, pui bateria si tragi. Problema pentru mine la ei, este ca mi se pare foarte rigida fiecare platforma de la ei, nu poti sa o faci de CQB sau padure dar dureaza o vesnicie si daca joci in mai multe locuri dar ai o singursa pusca… bataie de cap sa reconfigurezi saptamanal cat casa. Daca te bagi in ea sa incerci sa o adaptezi pentru ce ai tu nevoie, te trezesti ca o sa cheltui foarte mult timp facand modificari si la final, foarte posibil si foarte multi bani in functie de ce faci. Gearbox-ul nu este quick spring change si cu toate ca electronica este printre cele mai bune, are un monstru de mosfet in buffer tube care poate sa incurce foarte tare, cu toate astea, daca vrei sa fi specializat pe o singura chestie e una din replicile alea care le scoti din cutie si tragi. De exemplu te hotarasti ca de acum tu joci doar urban mixt si semipadure, iei un predator si aia e pentru un an sau chair doi.

E&L este considerat cel mai mare tare si smecher producator de AK-uri dar acum cativa ani a intrat pe piata M-urilor si a intrat tare. Nu are electronica dar are schimb rapid de arc in bufertube (sub 2 minute), etans bun, pinioane de otel, un monstru de motor, teava de precizie, hop rotativ mixt de metal si plastic (ideal iarna) si nu in ultimul rand o guma de V-hop de toata frumusetea. O slabiciune notabila este greutatea, pentru ca E&L ca si la AK este obsedat de otel asa ca teava externa este foarte grea – inclusiv reclamele la pustile lor sunt cum trec masini peste ele si apoi trag iar. La sistemul lor de piston relif este o alta slabiciune la primele modele pentru ca selectorul de tir se desurubeaza in timp si poti sa ramai cu el in mana deci trebuie sa ii pui un pic de lock tight. In rest este extrem de rezistenta, durabila si pentru prima data in lista, din cauza hop-ului, de o precizie decenta si distanta buna.

Ares / Amoeba au o istorie foarte ciudata. Erau unde este acuma Krytac si anume plateai firma mai mult ca si replica. De ce? Au inceput, direct, cu o reteta de succes si anume o replica cu un V2 hibrid, cu schimb rapid de arc si ulterior schimb rapid in buffer tube, o electronica foarte buna – grizzly – pe senzori magnetici, cursa scurta , materiale foarte bune, guma moale dar forma stoc, hop bun si la multe, un design unic la forma replicii in sine. Pentru ca erau unici pe piata out of the box au intins mult coarda si umflat pretul si cu asta au lasat pe ceilalti sa ii prinda din urma. Azi in schimb poti la 250 – 400 de euro sa iei un out of the box modular cu care sa faci aproape orice. E limitat ca viiteza maxima la modelele de plastic si nu merge orice incarcator dar incarcatorul de amoeba de 140 de bile este printre cele mai ieftine si aratoase pe piata.

Din motivele astea si nu numai, este replica de buget, pe care o recomand cel mai mult incepatorilor nostri. AM 009 (chit ca ii urasc patul da il schimb cu 9 euro), AM 016 (chiar daca are pat mic si trebuie bateriile sa fie mai mici) si mai ales DAR MAI ALES KEYMOD 10″ OCTARMS X care pe probate la mine a batut fix 57 de metri chit ca avea 120 m / s si teava de 260 sunt in top-ul listei de recomandari – NU IN GENERAL repet, darΒ  de la ares pe astea le imping in fata! Iei pusca si te joci direct de la inceput, nu ai batai de cap si cand prei upgarde-uri mai incolo, nu incepi foarte de jos cu reparatiile.

Krytac este o replica foarte buna si cea mai populara alegere momentan. Problema mea cu ele este cam aceeasi ca si la G&G si anume rigiditatea pentru ca nu are quick spring. Treaba asta au rezolvat-o si apoi vadut-o ca bonus la modelul care vine cu doua upper-e, evident vorbim despre trident. Mno asta pentru mine inseamna doua dot-uri, defapt si apoi sa le recalibrezi de fiecare data. De asemenea mi se pare ca platesti mult numele… Cu toate ca o consider scumpa pentru banii care ii dai, o consider foarte buna, materiale excelente si mai ales precisa pentru ca vine cu o guma proprie de tipul V-hop extraordinara si un hop-up cu un nub fix, ceea ce pentru out of the box mi se pare super. As vrea totusi sa mentionez ca este un model krytac care-mi place extrem de mult ca design si performanta dar totusi nimeni nu il vrea pentru ca plm… e pentru un singur mediu, si anume Warsport LVOA-S #doarzic…

Scorpion. Am vorbit deja despre ASG dar scorpionul merita propria lui sectiune. De ce? Pai pentru ca daca ai bani sa iei un Krytrac ia dracu mai bine un scorpion si niste incarcatoarte in plus… poate o teava. Cand a aparut a fost din prima secunda in propria lui liga. Selector in 4 faze, stabilitate extrem de buna la hop pentru ca click si pentru ca a furat de la AK idea de legare direct de corp piese bune, motor tare. Calcaiul lui Ahile, am aflat toti ulterior, este arcul. Pui arc prea moale futi pinioanele pentru defapt pinioanele sunt dintr-un aliaj oribil. Acestea fiind spuse consider ca Evo-ul este cel mai apropiat lucru de Systema pentru stabilitatea aia care vine la hop si daca ii pui hop turnat la Mixini si rezolvi pinioanele…. ai mnezo! Ai o replica scurta cu care poti sa mergi de la CQB si poti sa o chinui si la padure, defapt oriunde, doar cu un schimb de arc si munitite.

Modify face niste replici foarte robuste. Ca plus, pe langa spring change, grup de aer foarte bun, motor high torque etc, ce are interesant este faptul ca tine cablurile intre bufer tube si rail-ul de bufer tube deci nu prea ai treaba cand umbli la arc. Are un sistem de ghidaj de arc in doua trepte in care teoretic poti sa umbli la cat de comprimat sa fie, deci reglezi un pic la m/s direct, cu o surubelnita. Real diferenta de m/s care o reglezi este vizibil la doar pana la o putere anume de arc si daca bagi un arc mai tare de 120 m/s diferenta in cele doua pozitii este relativ neglijabila. Nu are nici electronica dar modify vine evident cu cut off-ul modify si arcul – care pentru cine nu stie, este upgrade-ul care vrei sa il faci cand replica ta incepe sa traga doua bile cand apesi pe tragaci o data – adica taie foarte bine curentul. Cuplat cu un sistem de spring release aproape ca poti sa il ierti ca nu are un ETU cu mosfet inclus…

KWA. Daca nu esti Kuminte, Rocco, Marimar sau Corbu probabil nu ai auzit veci de KWA dar este un producator EXTRAORDINAR de replici. Aici ma refer si la AEG si la GBB pentru ca face niste pistoale super decente. Lista de Glock-uri dupa mine ar fi defapt TM, KWA, Umarex, ICS si WE. In orice caz este relativ necunoscut aici dar extrem de smecher in asia si in SUA. Ca si interne discutam de lucruri extrem de asemanatoare cu modify si surpriza surpriza, linia Ronin are reglajul de putere din surubelnita la fel ca si modify doar ca un pic mai eficient, repet UN PIC!

VFC. Din vfc stiu doar Avalon-ul personal dar ca interne este aproape leit krytac. Din motivul asta este o disputa mare online pe cele doua modele si daca dai pe youtube gasesti tot timpul teste comparative intre Avalon si Krytac. Diferenta este defapt cel mai mult la pret, si asta pentru ca platesti un pic in plus pentru ca este licentiata deci este 1 la 1 cu cea reala si cica ulucul este identic ca material si fabricant cu cea reala… fix pula, o fita. Un plus mic fata de Trident as zice ca este tragaciul care are cursa scurta chit ca nu e electronica, e foarte interesat dar totusi daca e de ales intre VFC si Krytac, eu recomand CLAR Scorpionu πŸ™‚

ICS si WE Katana. Le pun impreuna ca mentiuni pentru ca incep sa ma plictisesc si oricum… ele dezvolta ideea de split gearbox furata de la Systema si anume: scoti un pin si poti sa scoti tot ansamblul de aer. Cele doua au ansamblul diferit dar principiul este acelasi. Totusi la katana e un pic mai bun pentru ca seamana mai mult cu cel de systema intre timp la ICS ai imprezia ca a luat unu un gearbox si la taiat cu flexul. Pentru o buna bucata de vreme – aproape tot anul 2014 defapt, mi se pare – am fost obsedat cu WE Katana si WE R5 Carbine, pentru ca inca nu exista quick spring change si la astea puteai sa le schimbi foarte repede arcul, respectiv producatorul garana ca poate sa duca de la 100 m/s la 140 m/s fara probleme orice doar prin schimbarea cilindrului. Marele minus este iar lipsa de electronica ceea ce aici este parca de doua ori mai grav ca daca ai pinionul intr-o pozitie nasoala cand incerci sa inchizi pusca te ia mama dracu pana le potrivesti.

ASAR-15 este facut de compania care face elecronica ASCU. Evident cand am aflat ca fac o arma si ca e si split gearbox, cu electronica creata special pentru ea de cei de la ASCU si ca nu trebuie sa cumpar un cilindru separat pentru ca am acces la arc direct cu varianta lor spring release si am si senzor de terminarea bilelor in incarcator – furat tot de la systema – si am un sistem propriu de hop-up, si aia, si aia, si aia… am fost in extaz direct. A fost numita in toate review-urile pusca care o sa inlocuiasca systema… aha. Problema e ca au anuntat in 2014 ca scot pusca, in 2015 inca nu a iesit, in 2016 nu o distribuia inca nimeni si in iarna aia a luat foc fabrica. In oricec caz, o replica foarte buna, dar cu probleme majore de service. MULTE PROBLEME DE SERVICE si evident nu are hop systema dar ne apropiem imediat si de partea asta.

Tokyo Marui… nu cred ca trebuie sa zic ceva despre Tokyo Marui… este replica dupa care se face standardul la aproape toate piesele… Era sa iau un mk18 sau HK416, eram foarte aproape dar limita de rezistenta la arc… mhhhh…

Systema nici macar nu putem sa o consideram arma de airsoft, PTW (Personal Training Weapon) este propria ei liga. Parerea mea este ca absolut toti producatorii au incercat sa replice daca nu tehnologia, cel putin efectul care il are o bila iesita de pe teava unui PTW. Pe langa electronica cu senzori optici, split gearbox-ul si sistemul de bolt, are un sistem de hop-up unic pana in ziua de astazi. regimul cu inel pe parghie si cilindrul cu diuza da cea mai buna stabilitate chiar si pana in ziua de astaz. Dar systema nu este pentru oricine si nu ma refer la pret. sunt multe de zis si mai bine facem un articol separat doar pentru ea.

Mai sunt multe alte modele si producatori de replici dar astia sunt in esenta cei de care e posibil sa va loviti in spatiul european respectiv astea sunt tipurile de replica de care m-am lovit eu pana acuma si doar despre astea pot sa-mi permit sa ma pronunt.

Acestea fiind spuse, cam astea sunt recomandarile mele pentru cei care doresc sa-si cumpere o replica in functie de buget fara doar si poate:
– daca vrei replici de sub 100 de euro recomand sa te apuci de altceva si sa lasi dracu airsoft-ul
– la 100 – 200 Euro recomand sa mai strangi niste bani si sa reluam discutia mai pe la 250 euro +
– la 200 – 300 Euro recomand Amoeba AM 009 + o diuza si o alta teava de precizie
– la 300 – 400 Euro recomand Amoeba OCTARMS X 10″ si pentru ca este loc pana la 400 euro in buget + un hop, guma, o teava de precizie de 410 si un amortizor sa fie si o versiune de padure (2 in 1). Alternativ aici la limita ca buget poti sa iei un E&L SOPMODII + ASCU si speed triger si poate o teava externa daca ti se pare prea grea asa replica
– la 400 – 500 Euro deja avem cu ce sa ne jucam calumea si posibilitatile incep sa mearga si spre costom build dar pana acolo poti sa mergi cu un Scorpion, Amoeba OCTARMS PRO sau ASAR + hop de mixini
– la 500 euro + e clar ca avem o zona de custom si am sa fac o rubrica separata doar pentru asta
– la 700 Euro poti sa-ti faci deja prima varianta de PTW in care iei un A&K STW gen 3, schimbi o-ring-ul din cilindru, diuza cu cea de systema si schimbi teava A&K cu o un ansamblu teava – hop-up systema evolution de 370 mm

Pentru o replica custom nu mai recomand DMR-uri pentru ca nu poti sa joci nicaieri cu ele, doar acasa si degeaba. De aceea custom-uri cap coada fac doar de p1 (cqb) si de p2 – sa fie ca un DMR cu range de padure dar sa poti sa mergi la orice event cu ea sa joci liinistit full auto prin tufe daca e cazul.

Pentru CQB mixt cu range de 50 + metri merg pe:
– Specna EDGE cu electronica, in care schimb tot ansamblul de aer cu ansamblu ultimate, motor ultimate, camera maxx teava stoc si guma macaron de 50
– E&L MARK 18 cu electronica ascu, teava externa de aluminiu, speed triger, ansamblu de aer – si testat asa. Daca nu merge perfect schimbata guma + nub omega maple leaf
– Dytac SLR B15 HELIX cu electronica, schimbat tot ansamblul de aer cu ultimate, motor ultimate, guma prometeus mov si testat cu hop-ul propriu si teava proprie (are un hop rotativ cu nub prins din fabrtica si poate sa faca minuni daca il centrezi corect). Daca nu scoate ce trebe, pusa o teava de 260 – 290 de 6.04 si ascuns cu amortizor, guma maple de 50 si nub omega.

Pentru padure sau maxim Urban mixt cu range de 70+ metri merg pe:
– E&L SOPMODII cu electronica ascu, teava externa de aluminiu, speed triger, ansamblu de aer – si testat asa. Daca nu merge perfect schimbata guma + nub omega maple leaf si testat. Daca nu e perfect teava de precizie de 410 si retestat.
– SLR B15 HELIX ULTRALIGHT CARBINE RIFLE – LONG cu cu electronica Ascu sau Titan, schimbat tot ansamblul de aer cu ultimate, motor ultimate, arc de 110, guma prometeus mov si testat cu hop-ul propriu si teava proprie . Daca nu scoate ce trebe, pusa o teava de 410 de 6.04 si ascuns cu amortizor, guma maple de 60 si nub omega.

Daca mai aveti alte sugestii sau nu sunteti de acord cu mine va invit sa ma contraziceti mai jos in sectia de comment-uri sau poate mai bine nu πŸ™‚

In orice caz, cam asta este in mare,
Ardealu over and out!

Articole, Reviews

G&G GC16 Wild Hog 7” Custom

G&G GC16 Wild Hog 7” Custom

Va prezint prima mea replica achizitionata pe vremea cand pentru mine airsoft era un gand indepartat si imi doream doar sa exersez trasul la tinta in curtea de la tara.
De cand am achizitionat-o in septembrie 2016 pana azi a trecut prin diferite modificari, iar azi se afla in ceea ce cred si sper eu este forma ei finala.

Cum puteti vedea din poze aceasta replica a suferit un extrem makeover, i-am schimbat complet aspectul facand-o sa arate aproape ca fratele ei Warthog. Desi amplificatorul de sunet arata bestial, scotea un sunet foarte deranjant cu care nu se impacau bine nici colegii de Club.

Continuand cu exteriorul, replica a primit un compensator de recul G&G, atasat la o prelungire de teava de 68 mm, un maner vertical scurt keymod, folosit mai degraba ca hand stop. In continuare am instalat o ureche sling cu prindere pe ris, si ca dispozitiv de ochire am ales o clona de Trijicon SRS cu tot cu flash kill. Nici patul original nu a fost pastrat, am renuntat la prea butucanos GOS V3 in favoare unui mai suplu GOS V2 tot de la G&G. Pentru jocurile cqb de noapte am ales un AN/PEQ cu pressure pad care lumineaza mai mult decat suficient la care se adauga un Full Auto Tracer de la Marui.

Trecand la interior, in primul rand am scapat de grupul de aer din fabrica si am instalat un nozzle din polimer cu o-ring, un cap de cilndru cu dublu o-ring si un cilindru portat toate Ultimate, un cap piston ventilat din aluminiu tot Ultimate si un piston cu dinti full metal G&G. In schimb, rotile, ghidajul de arc cu rulment si motorul, un Hi-Torque 25K rpm, au ramas stock.

In locul tevii din fabrica de 168 mm am ales una Prommy 6.03 de 229 mm. Camera din plastic a fost inlocuita cu proaspata aparuta pe piata ME PRO MaxxModel impreuna cu o guma Maple Leaf Macaron 70Β°. Din cauza pozitiei incomode a mosfetului din fabrica (in buffer tube), fortand bateria inauntru am reusit sa stric niste contacte, drept urmare arma tragea burst atat in pozitia semi cat si auto. Ca sa scap de chinul mosfetului in buffer si de patul acela butucanos, am instalat un Gate Titan Advanced.

Rezultatul final este unul absolut pe placul meu, la exterior replica arata bestial, iar vorbind despre performante datorita sistemului Titan raspunsul la tragaci este fenomenal si rof-ul se aproape de 25 bbs (desi eu joc exclusiv semi). Cat despe putere replica scoate 1,54 J (124 mps cu bile de 0.20) deci este un P2 si are un range util testat de circa 60 m cu bile de 0.28.

en_USEnglish